Never Ever Print!

In verband met een verjaardagscadeau vatte ik het creatieve plan op om een biljet van 50 euro in te scannen, om als achtergrond te gebruiken. Zo gezegd zo gedaan. Maar wat schetste mijn verbazing toen ik de scan in Photoshop wilde importeren en de melding ‘This application does not support the editing of banknote images’ in m’n gezicht sprong.

 Wetgeving

Hoewel de Nederlandse wetgeving onder voorwaarden toestaat om geld te scannen en af te drukken, blijkt Photoshop een stuk strenger. Zelfs specimens die officieel voor download werden aangeboden (➔ zie update 2) blijken niet in Photoshop te kunnen worden bewerkt en resulteren in een verwijzing naar www.rulesforuse.org.

NEP!

NEP

Maar het verhaal gaat verder. Want nadat ik de scan in Fireworks (!) wist te laden en alsnog aan het afdrukken sloeg, kreeg ik opnieuw een foutmelding te zien: ‘Pixels lezen mislukt (-9707)’. Een rondje Google leert dat dankzij het Counterfeit Deterrence System (CDS) ook mijn printer tegen het afdrukken van bankbiljetten in verzet is gegaan. Daar gaat m’n droom om snel rijk te worden…

Meer informatie: matthewtaylor.co.nz.

– Update: De Europese Centrale Bank ECB stelt voor legitiem gebruik digitale afbeeldingen met opdruk ‘Specimen’ ter beschikking, die niet door het CDS worden herkend. Daartoe dient een Confidentiality Declaration (vertrouwelijkheidsverklaring) te worden ondertekend.

De Europese Commissie (Economic & Financial Affairs) biedt een aantal lage resolutie specimens aan, waarvan een 5 euro biljet (voorkant) zich ondanks het CDS wel laat printen: EC – Images of banknotes en EC – Euro coins.

– Update 2: Sinds midden september 2014 is het niet langer mogelijk hi-res afbeeldingen direct van de website van de ECB te downloaden. Dit is enkel nog mogelijk via de door Webarchive-org opgeslagen pagina: download

Reageer nu!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *