De maagd van Quito

De maagd van Quito

El Panecillo (het broodje) is een 200 meter hoge heuvel in Quito, de hoofdstad van Ecuador.

De maagd van Quito

Beeld van de maagd op El Panecillo

De heuvel ligt 3016 meter boven de zeespiegel en is van vulkanische oorsprong. De naam die de oorspronkelijk bewoners er aan gaven is Yavirac. Volgens Juan de Velasco, een jezuïet historicus, bevond zich op de top een tempel waar de indianen de zon aanbaden. Deze zou verwoest zijn door de Spaanse conquistadores. De weg die naar top omhoog loopt is de Melchor Aymerich.

In 1976, ontwierp de Spaanse kunstenaar Agustín de la Herran Matorras, in opdracht van de religieuze orde der Oblaten, een 45-meter hoog aluminium monument van een Madonna. Het beeld is op de top van Panecillo op een hoog voetstuk gemonteerd. Het is gemaakt van zevenduizend stukken aluminium. Op 28 maart 1976 werd het monument door Pablo Muñoz Vega, de 11e aartsbisschop van Quito, ingehuldigd.

Misschien is zij de enige madonna ter wereld met vleugels als een engel.

De maagd staat op een bol en bovenop een slang, wat vaker voorkomt bij madonna’s in de klassieke iconografie. Minder traditioneel zijn de vleugels. Misschien is zij de enige madonna ter wereld met vleugels als een engel.

Het monument is geïnspireerd door het kunstwerk van Bernardo de Legarda met de naam “Virgen de Quito”. Deze uit 1734 stammende madonna siert het hoofdaltaar van de St. Franciscus kerk.

Olla del Panecillo

Een paar meter noordelijk van het monument is een ingang naar een grote cisterne (ondergrondse wateropslag), de Olla del Panecillo, te vinden. De legende zegt dat deze oorspronkelijk door de Inca’s is gegraven, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat de cisterne gedateerd is nadat de Spanjaarden arriveerden.

Volgens het bronzen plakaat dat aan het monument bevestigd is stelt de vrouw de maagd van de apocalyps voor, zoals beschreven in Openbaringen 12:1-18.

(Fotografie: Luchtspin, tekst: Wikipedia.)

Reageer nu!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *